Tips

Hoe voorkom je blessures?

Het oplopen van een blessure kan iedereen gebeuren, denk maar aan een vervelende val met de fiets, een trap tegen het been tijdens een voetbalwedstrijd, het verstappen tijdens het lopen. Er zijn zoveel oorzaken. Blessures kunnen ook opgelopen worden door het niet goed uitvoeren van een sportspecifieke warming-up en cooling-down. Wanneer je dit niet (genoeg) doet, dan is de kans dat je een blessure oploopt groter. Ook kleding en schoeisel kunnen een oorzaak zijn dat je blessures oploopt. Denk maar aan de fijn zittende loopschoenen die je al jaren gebruikt, maar eigenlijk niet meer goed zijn omdat de zolen versleten zijn en het materiaal niet meer optimaal functioneert.

Niets doen is geen optie en gelukkig zijn er steeds meer mensen die op één of andere manier een sportactiviteit uitvoeren. Het is dan ook belangrijk om je goed te laten informeren over de voorbereiding en afsluiting van een sportactiviteit en het te gebruiken materiaal.

De trainer kan hierin adviseren, maar u kunt ook terecht bij een sportmasseur.

Kan ik met tape toch sporten?

Het gebruik van tape kan juist betekenen dat u zou kunnen sporten. Sterker nog: er zijn (top)sporters die altijd tijdens een wedstrijd getaped zijn. De mogelijkheid om te sporten is natuurlijk wel erg afhankelijk van de blessure. Er zijn diverse methoden. Er kan gebruikt worden gemaakt van sporttape, een niet rekbare tape die geplaatst kan worden om een gewricht of een beschadigde spier te ondersteunen. Daarnaast gebruiken veel sportmasseurs tegenwoordig elastisch tape, een rekbare tape met zeer veel toepassingen.

Een sportmasseur kan natuurlijk altijd in overleg een tape plaatsen, maar zal, in overleg met u, ook aangeven wanneer dit niet mogelijk is. De sportmasseur zal duidelijk aan moeten geven wanneer hij/zij niet competent is om de klacht te behandelen (dit geldt overigens voor alle overige handelingen waarbij de sportmasseur vindt dat doorverwijzing van een client naar een arts of fysiotherapeut noodzakelijk is of wanneer er tijdelijke complicaties zijn zoals koorts of huidaandoeningen).

Het kan natuurlijk van belang zijn om een tape meerdere keren aan te brengen, zoals bijvoorbeeld vlak voor een training of wedstrijd. Door overleg samen met u wordt dan een plan opgesteld en op basis van de resultaten geëvalueerd.

Wat zijn de voordelen van sportmassage?

Er zijn veel vormen van massage bekend en elke soort kent zijn eigen specifieke kenmerken en geschiedenis. Hierover is voldoende te vinden op het internet. Sportmassage is een paramedische massagevorm die met name is gericht op het verminderen van vermoeidheidsklachten, herstel na blessure, ter voorkoming van letsel of ter voorbereiding op een sportactiviteit. Daarnaast kan het ook de sportactiviteit verbeteren. Een sportmasseur masseert met name de spieren waardoor de doorbloeding wordt bevorderd en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Ook stimuleert het de stofwisseling. Dit wordt gedaan door gebruikmaking van een aantal technieken, zoals strijkingen en knedingen.

Waarom een NGS-gecertificeerde sportmasseur?

NGS staat voor Nederlands Genootschap voor Sportmassage en zorgt ervoor dat masseurs een kwalitatief goede opleiding kunnen volgen. Dit doen ze door opleidingen en opleiders te accrediteren op basis van de hoogste kwaliteitseisen. Het NGS behartigt de beroepsbelangen van de sport-, sportzorg- en wellnessmasseurs in Nederland. Het borgt en verbetert het handelen van de masseurs in de beroepspraktijk en versterkt de ontwikkeling van het vak/kennisdomein door trends en ontwikkelingen in de maatschappij nauwlettend in de gaten te houden. Als ledenorganisatie behartigt het de belangen van ruim 5.000 sport-, sportzorg- en wellnessmasseurs in Nederland en onderhoud het contact met belangrijke partijen zoals de landelijke overheid, NOC*NSF en sportbonden, evenementenorganisatoren en ketenpartners zoals (sport)fysiotherapeuten en sportartsen.

Een NGS-gecertificeerde sportmasseur moet dan ook aan kunnen tonen dat hij/zij praktijkervaring heeft en vakkennis behoudt door het volgen van vakspecifieke cursussen.